Gå til sidens indhold

Retten på Bornholm

30 dec 2021

Retten på Bornholm

Chauffør varetægtsfængslet for transport af fyrværkeri på passagerfærge

En chauffør transporterede fyrværkeri med en netto eksplosiv mængde på ca. 178 kg ombord på en passagerfærge mellem Ystad og Rønne uden tilladelse, og selvom transport til søs af farligt gods er henvist til særlige færgetransporter.

Retten vurderede, at mistanken mod chaufføren for overtrædelse af blandt andet straffelovens § 252, stk. 1, om at volde nærliggende fare for andres liv, havde en sådan styrke og grovhed, at chaufføren af hensyn til retshåndhævelsen skulle varetægtsfængsles i 12 dage.

Rettens sagsnummer: SS 887/2021

Sagen kort fortalt

Under politiets rutinekontrol ved udkørslen fra færgelejet i Rønne i forbindelse med en passager- og bilfærges ankomst fra Ystad i Skåne konstateredes, at en varebil indeholdt fyrværkerivarer med en netto eksplosiv mængde (N.E.M.) på ca. 178 kg. Chaufføren blev anholdt den 28. december 2021 og fremstillet i grundlovsforhør den 29. december 2021, hvor anklagemyndigheden sigtede chaufføren for overtrædelse af en række bestemmelser om transport af blandt andet farligt gods til søs og for overtrædelse af straffelovens § 252, stk. 1, der drejer sig om at volde nærliggende fare for nogens liv eller førlighed.

Chaufføren nægtede sig skyldig.

Retten fandt at mistanken mod chaufføren for overtrædelse af straffelovens § 252, stk. 1, havde en sådan styrke og grovhed, at chaufføren af hensyn til retsfølelsen skulle varetægtsfængsles. I grundlovsforhøret besluttede retten derfor, at chaufføren skulle varetægtsfængsles i 12 dage i medfør af retsplejelovens bestemmelse om ”retshåndhævelsesarrest” (retsplejelovens § 762, stk. 2, nr. 2). 

Sigtede kærede rettens beslutning om varetægtsfængsling til landsretten.

Østre Landsret har den 30. december 2021 stadfæstet rettens beslutning om varetægtsfængsling.

Du kan læse rettens kendelse her