Gå til sidens indhold

Retten i Hillerød

29 aug. 2024

Retten i Hillerød

Sag om udlevering til strafforfølgning

Dansk statsborger ikke udleveret til strafforfølgning i Indien

Sagsnummer: SS-3356/2023

Sagen kort fortalt

A, der var dansk statsborger, var i Indien tiltalt for overtrædelse af en række bestemmelser i den indiske lovgivning, som relaterede sig til, at A i 1995 havde deltaget i nedkastning af våben og ammunition i den indiske delstat Vestbengalen.

De indiske myndigheder anmodede i 2002 om udlevering af A, og Justitsministeriet traf i 2010 afgørelse om, at A skulle udleveres til strafforfølgning i Indien. Østre Landsret fastslog ved kendelse af 30. juni 2011, at afgørelsen om udlevering af A ikke skulle godkendes, idet udlevering af A til strafforfølgning i Indien ville stride mod bestemmelsen i udleveringslovens § 6, stk. 2, som svarer til Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3 om forbud mod tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. Landsretten udtalte herved bl.a., at nogle diplomatiske garantier afgivet af de indiske myndigheder i sig selv ikke kunne anses for tilstrækkelige til at sikre A ved udlevering til Indien.

De indiske myndigheder anmodede i 2016 på ny de danske myndigheder om, at A skulle udleveres til strafforfølgning i Indien, og anklagemyndigheden indbragte i 2023 sagen for retten. De indiske myndigheder afgav i forbindelse med den nye sag yderligere diplomatiske garantier, herunder bl.a. om, at A under behandlingen af straffesagen i Indien ville blive indsat i et særligt arresthus, som alene skulle huse A, og at A ville kunne ledsages af danske betjente, som skulle tjene som observatører.

Kendelsens resultat

Retten traf ved kendelse af 29. august 2024 afgørelse om, at A ikke skal udleveres til strafforfølgning i Indien på baggrund af den nye udleveringsanmodning. Retten lagde herved vægt på bl.a., at udlevering af A til strafforfølgning i Indien, trods de yderligere diplomatiske garantier, vil være i strid med udleveringslovens § 6, stk. 2, da der er en reel risiko for, at A i Indien vil blive udsat for en behandling, som strider mod Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3.

Afgørelsesdato

Kendelsen blev afsagt af Retten i Hillerød den 29. august 2024 uden afholdelse af retsmøde. Fristen for at kære kendelsen til Østre Landsret er tre dage.