Gå til sidens indhold

Københavns Byret

07 aug 2024

Københavns Byret

Dom i sag om vold mod statsministeren

Dom afsagt: 7. august 2024

Københavns Byret har den 7. august 2024 idømt en 39-årig polsk mand fængsel i 4 måneder for 1 forhold om vold mod statsministeren, 4 forhold om blufærdighedskrænkelse og 2 forhold om databedrageri.

Sagsnummer: SS 3-11776/2024

Sagen kort fortalt

Den 39-årige mand var i sagens forhold 1 tiltalt for overtrædelse af straffelovens § 119, stk. 1, jf. § 81, nr. 7, ved den 7. juni 2024 på Frederiksborggade i København at have slået statsministeren med knyttet hånd på højre skulder, hvorved statsministeren blev skubbet ud af balance.

Der var endvidere rejst tiltale for 1 forhold om blufærdighedskrænkelse den 18. december 2023, hvor en 22-årig kvinde på Nørreport Station uden på sine bukser blev befølt mellem benene, samt 3 forhold om blufærdighedskrænkelse i perioden mellem den 5. marts og den 19. maj 2024, hvor en mand på offentlige steder blottede sig foran forskellige personer, herunder en 17-årig kvinde og en gruppe piger fra 9. klasse.

Der var endvidere rejst tiltale for 2 forhold om databedrageri over for supermarkeder til et samlet beløb af 110 kr.

Den 39- årige tiltalte mand nægtede sig skyldig i forholdet om vold mod statsministeren. Han forklarede, at det er rigtigt, at han mødte statsministeren på gaden den 7. juni 2024, men at han ikke kan huske, hvad der i øvrigt skete, forud for at han blev anholdt.

Tiltalte nægtede sig tillige skyldig i 3 af forholdene om blufærdighedskrænkelse, idet han dog erkendte at have været på gerningsstederne. Tiltalte erkendte sig skyldig i 1 forhold om blufærdighedskrænkelse og i de 2 forhold om databedrageri.

Tiltalte påstod frifindelse for udvisning.

Sagen har været behandlet under medvirken af domsmænd.

 

Dommens resultat

Efter bevisførelsen i forhold 1, herunder tiltaltes forklaring om, at han genkendte statsministeren, da han mødte hende på gaden, samt en af livvagternes sikre og troværdige forklaring om, at han observerede en mand gå mod statsministeren, at manden fik øje på statsministeren og i et vredt tonefald sagde noget på et sprog, vidnet ikke forstod, og at manden, da han gik forbi statsministeren, gav hende et hårdt slag med knyttet hånd på højre skulder, hvorved statsministeren mistede balancen, fandt retten det bevist, at tiltalte slog statsministeren med knyttet hånd på højre skulder, hvorved statsministeren blev bragt ud af balance, og at volden mod statsministeren skete i anledning af hendes udførelse af hvervet som statsminister, jf. straffelovens § 119, stk. 1.

Retten fandt det derimod ikke bevist, at volden havde baggrund i statsministerens lovlige ytringer i den offentlige debat, jf. straffelovens § 81, nr. 7, idet retten herved lagde vægt på, at det var tilfældigt, at tiltalte mødte statsministeren, og at det ikke i øvrigt kan lægges til grund, at tiltalte har nogen interesse i eller kendskab til dansk politik.

På baggrund af forklaringerne fra vidnerne i forholdene om blufærdighedskrænkelse, sammenholdt med tiltaltes forklaring om at have været på stederne, fandt retten det bevist, at tiltalte også i de ikke erkendte forhold havde gjort sig skyldig i på offentlige steder at have blottet sig foran forskellige personer, herunder en 17-årig kvinde og en gruppe piger fra 9. klasse.

Straffen blev fastsat til fængsel i 4 måneder. Retten lagde ved strafudmålingen vægt på voldens karakter, og at volden mod statsministeren skete i anledning af hendes udførelse af hvervet som statsminister. Retten lagde i skærpende retning tillige vægt på, at volden blev udøvet mod statsministeren i dennes fritid, jf. herved straffelovens § 119, stk. 1, 2. pkt., og forarbejderne til denne bestemmelse, jf. LFF nr. 73 af 9. september 2016 om forslag til lov om ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og forskellige andre love (Øget respekt for det offentlige rum, offentlige myndigheder og personer i offentlig tjeneste m.v.). Retten lagde ved strafudmålingen endvidere vægt på, at tiltalte blev fundet skyldig i 4 forhold om blufærdighedskrænkelse, herunder ved at have befølt en kvinde uden på bukserne mellem benene og ved at have blottet sig foran forskellige personer, herunder en 17-årig kvinde og en gruppe piger fra 9. klasse.

 

Tiltalte blev endvidere udvist af Danmark med indrejseforbud i 6 år.

Dommerne var enige om dommens resultat.

Tiltalte modtog dommen.

 

For yderligere oplysninger kan pressens repræsentanter kontakte pressekontaktdommer Jens Stausbøll på telefon 20 24 21 76.