Gå til sidens indhold

Københavns Byret

20 sep. 2024

Københavns Byret

Ingen erstatning til mand fundet skyldig i fareforvoldelse

Dom afsagt: 20. september 2024

Anklagemyndigheden frifundet for at betale erstatning til en nu 42-årig mand, som var fundet skyldig i fareforvoldelse, men som ikke blev straffet i anledning heraf.

Ved Københavns Byrets dom af 28. november 2022 blev en nu 42-årig mand fundet skyldig i medvirken til fareforvoldelse ved sammen med andre gerningsmænd at have affyret adskillige skud mod fregatten Esbern Snares helikopter, mens den var i luften i Guineabugten. Der var herved forvoldt nærliggende fare for det danske helikopterpersonels liv eller førlighed.

Efter omstændighederne blev den nu 42-årige mand ikke straffet.

Efter dommen søgte manden om erstatning for frihedsberøvelsen, der havde varet i samlet 384 dage.

Ved dagens dom har Københavns Byret frifundet anklagemyndigheden for at betale erstatning til manden. Københavns Byret har, ligesom Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet og Rigsadvokaten, lagt vægt på, at manden ved dommen af 28. november 2022 blev fundet skyldig i fareforvoldelse. Retten fandt, at erstatning for langvarig frihedsberøvelse måtte nægtes under henvisning til mandens egen skyld, idet risikoen for langvarig varetægtsfængsling under de foreliggende omstændigheder ikke var upåregnelig.

Retten fandt i øvrigt, at det forhold, at tre andre medsigtede blev meddelt tiltalefrafald for forsøg på manddrab, mens den nu 42-årige mand af helbredsmæssige og retlige grunde dengang blev bragt til Danmark med henblik på retsforfølgning, ikke kunne føre til, at den 42-årige skulle tilkendes erstatning ud fra en ligheds- eller rimelighedsbetragtning.

Sagen har været behandlet ved byretten under journalnummer SS 3-18033/2023.

For yderligere oplysninger kan pressens repræsentanter kontakte pressekontaktdommer Jens Stausbøll på telefon 2024 2176.