Gå til sidens indhold

Østre Landsret

23 sep. 2024

Østre Landsret

Midlertidige forbud og påbud vedr. Irmapigen

Østre Landsret har den 23. september 2024 afsagt kendelse i to sambehandlede kæresager om midlertidige forbud og påbud over for Artpusher Gallery ApS (”Artpusher Gallery”) vedrørende markedsføring og salg mv. af malerier, tryk/plakater m.v.

og forskellige merchandiseprodukter (krus, t-shirts mv.) skabt af Love Party, hvor der som motiv er anvendt de velkendte figurmærker af Irmapigen og de velkendte ordmærker Irma og Coop, som tilhører Coop Danmark A/S (Coop).

Sagerne angik hovedsageligt, om Artpusher Gallery og Love Partys brug af figurmærkerne af Irmapigen og ordmærkerne Irma og Coop på produkterne, som var markedsført ved brug af Irmas navn på Artpusher Gallerys hjemmeside, krænkede Coops varemærkerettigheder, herunder særligt betydningen af Love Partys kunstneriske ytringsfrihed.

Landsretten nåede ved afvejningen af hensynet til Coops varemærkerettigheder over for Love Partys kunstneriske ytringsfrihed ligesom Sø- og Handelsretten frem til, at der skulle meddeles forbud og påbud som påstået af Coop vedrørende brugen af Coops Irmapige-figurmærker og ordmærket Irma, navnlig henset til den omfattende kommercielle brug der var gjort af Irma-varemærkerne. Landsretten fandt derimod, at brugen af Coop-varemærket var så forholdsvis begrænset, at hensynet til Love Partys kunstneriske ytringsfrihed førte til, at forbud og påbud ikke kunne meddeles vedrørende denne brug. Landsretten ændrede på dette punkt Sø- og Handelsrettens kendelse.

Der var i sagen også spørgsmål om beslaglæggelse, herunder om en ny påstand fra Coop under kæresagen.

Landsrettens kendelse kan læses her 

Sø- og Handelsrettens kendelse kan læses her 

Sagen har været behandlet af landsrettens 10. afdeling under sagsnumrene BS-162/2024-OLR og BS-163/2024-OLR