Gå til sidens indhold

Østre Landsret

28 maj 2024

Østre Landsret

Midlertidige forbud og påbud − forbudsretlig passivitet

Østre Landsret har 28. maj 2024 afsagt kendelse i to sambehandlede kæremål om midlertidige forbud og påbud til Glenmark Pharmaceuticals Nordic AB (”Glenmark”)

med hensyn til fremstilling, udbud, markedsføring mv. af et lægemiddel (fingolimod) til behandling af multipel sklerose og om sagsomkostninger. Sagerne angik hovedsageligt spørgsmålet om, hvorvidt betingelsen i retsplejelovens § 413, nr. 3, var opfyldt, eller om Novartis AG, Novartis Pharma AG og Novartis Healthcare A/S (”Novartis”) som anført af Glenmark havde udvist forbudsretlig passivitet.

Landsretten ophævede Sø- og Handelsrettens kendelse om at meddele midlertidigt forbud og påbud til Glenmark. Landsretten fandt således, at der var forløbet væsentligt længere tid fra det tidspunkt, hvor Novartis kunne konstatere, at Glenmark ikke opfyldte og med al sandsynlighed heller ikke agtede at opfylde sit tilsagn til Novartis om at lade sit fingolimod-produkt afregistrere fra Medicinpriser.dk, og til indgivelsen af forbudsbegæringen, end det med rimelighed var nødvendigt for at indgive begæringen.

Landsrettens kendelse kan læses her 

Sø- og Handelsrettens kendelse kan læses her 

Sagen har været behandlet af landsrettens 10. afdeling under sagsnumrene BS-748/2024-OLR og BS-2871/2024-OLR