Gå til sidens indhold

Retten i Herning

19 jul 2021

Retten i Herning

20-årige mand straffet med 2 års fængsel for bl.a. røveri og grov vold

20-årige mand fra Herning straffet med 2 års fængsel for bl.a. røveri og grov vold

En 20-årige mand var den 13. juli 2021 tiltalt i en sag med 22 strafbare forhold. Forholdene angik bl.a. røveri, forsøg på røveri, grov vold, almindelig vold, trusler herunder vidnetrusler, hærværk, brugstyveri af biler samt en række mindre forseelser om bl.a. overtrædelse af færdselsloven og ordensbekendtgørelsen.

Et forhold angik røveri den 29. januar 2021 af 4.400 kr. fra en mand ud for hæveautomaten ved Nordea Strøget i Ikast. Den 20-årige forklarede, at han sammen med en kammerat var gået en tur i byen for at ”rulle” en. De var maskerede og gik hen til hæveautomaten, hvor en for dem ukendt person var ved at hæve et kontantbeløb. Den 20-årige tog fat i manden, mens kammeraten truede ham til at udlevere pengene med en kniv, som han havde medbragt. De fik 4.400 kr. og mandens mobiltelefon samt scooter med sig. Efterfølgende truede de manden til ikke at anmelde forholdet. Den 20-årige blev dømt for i sammen med en anden mand at have begået røveri, besiddet en kniv og truet et vidne.

Et andet forhold angik vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Den 20-årige boede på et bosted. Den 25. juni 2019 lukkede en anden og meget yngre beboer ham ind på sit værelse om natten. Den 20-årige skubbede den yngre beboer ned i en seng, hvor han fastholdt ham samtidig med, at han brændte ham med en cigaret eller en lignende ting 6 gange i ansigtet, på maven og hånden. Den 20-årige blev dømt for at have begået grov vold imod den yngre beboer

Endeligt var der et forhold fra den 23. oktober 2020 i Galten, hvor den 20-årige uden anledning var gået hen til en mand og havde sprayet ham i ansigtet med peberspray. For det forhold blev den 20-årige dømt for grov vold. Herefter gik den 20-årige hen til en parkeringsplads, hvor han med sin peberspray forsøgte at fravriste en dame nøglerne til sin bil. Det lykkedes damen at løbe fra stedet, og derfor fik den 20-årige ikke udleveret nøglerne til bilen. For det forhold blev den 20-årige dømt for forsøg på røveri. Til sidst kom en mand hen til den 20-årige. Den 20-årige truede manden med peberspray og blev for det forhold dømt for trusler.

Af de 22 forhold blev den 20-årige dømt i 19 forhold og frifundet i 3 forhold.

Den 20-årige blev straffet med fængsel i 2 år. Retten lagde ved udmåling af straffens længde særligt vægt på antallet af lovovertrædelser og karakteren af de grove lovovertrædelser. Da den 20-årige ikke tidligere var straffet med fængselsstraf og i øvrigt var ung, fandt retten, at 6 måneder af straffen skulle afsones, mens de resterende halvandet år blev gjort betinget bl.a. af, at den 20-årige i en prøveperiode på 2 år ikke begik strafbart forhold og underkastede sig behandling mod misbrug af narkotika og alkohol som nærmere bestemt af Kriminalforsorgen.

Den 20-årige havde været frihedsberøvet siden den 1. februar 2021 og blev løsladt efter domsafsigelsen.

Den 20-årige modtog dommen.

SS 1330/2021