Gå til sidens indhold

Retten i Herning

14 jul 2023

Retten i Herning

5 måneders fængsel for grov vold og trusler

Dom afsagt: 15. maj 2023

47-årig mand idømt fængsel i 5 måneder for at have udøvet legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter over for en dørmand og for at have fremsat en trussel mod dørmanden ud for Old Irish Pub i Herning

Sagsnummer: 99-406/2023

Sagen kort fortalt

Manden var tiltalt for i november 2022 ud for beværtningen Old Irish Pub i Herning, efter tidligere på natten at være blevet vist bort af en dørmand, at have afventet, at dørmanden fik fri fra arbejde, hvorefter tiltalte konfronterede dørmanden og kastede en brosten efter ham, hvorved dørmanden blev ramt på sin ene underarm, ligesom tiltalte gentagne gange slog dørmanden på kroppen. Der var endvidere rejst tiltale for ved under samme episode at have råbt ”Jeg slår dig ihjel” eller lignende til dørmanden.

Tiltalte nægtede sig skyldig og forklarede, at han havde været i byen og fået noget at drikke. Da han befandt sig på gågaden ude foran baren, havde dørmanden sagt noget grimt til ham og spyttet ham i ansigtet, hvilket gjorde ham sur. Tiltalte og dørmanden indlod sig herefter i slagsmål. De havde begge sparket på hinanden. Tiltalte forklarede, at han ikke havde kastet en brosten på dørmanden og ikke havde truet ham. Dørmanden afgav ligeledes forklaring i retten.

Dommens resultat

På baggrund af dørmandens detaljerede og meget troværdige forklaring om forløbet sammenholdt med den foreviste videoovervågning, fotos samt lægelige oplysninger fandt retten det bevist, at tiltalte havde kastet med en brosten efter dørmanden og slået ham gentagne gange på kroppen. Retten fandt, at kast med en brosten under de i sagen anførte omstændigheder måtte anses for vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Det var endvidere bevist, at tiltalte havde fremsat en trussel som anført.

Straffen blev fastsat til fængsel i 5 måneder. Retten lagde vægt på karakteren af volden, og at forholdet havde karakter af at være planlagt, da tiltalte havde taget brostenen i lommen og gennem nogen tid ventet på dørmanden foran baren. Dørmandens fysiske skader var begrænsede, men retten fandt, at det alene skyldtes dørmandens egne afværgebevægelser. Herefter var der ikke grundlag for at gøre dommen betinget. Tiltalte blev endvidere idømt et opholdsforbud i nattelivet efter straffelovens § 79 c på under henvisning til, at tiltalte havde udvist en sådan voldsparathed, at et opholdsforbud ville være egnet og nødvendigt for at forebygge nye overtrædelser af lignende karakter. Opholdsforbuddet blev idømt med en varighed på 9 måneder.

Tiltalte modtog dommen.

Afgørelsesdato

Dommen blev afsagt af Retten i Herning den 15. maj 2023.