Gå til sidens indhold

22 feb 2024

Danmarks Domstole

Vil du være advokatretsmægler?

Domstolsstyrelsen søger advokater, som skal fungere som retsmæglere ved byretterne, landsretterne og Sø- og Handelsretten fra den 1. september 2024 og fire år frem.

Du kan læse mere om og søge stillingen her (åbner i nyt vindue)

Ansøgningsfristen er den 25. marts 2024.

Hvad er retsmægling?

Retsmægling er en frivillig måde at løse konflikter på. Mægleren hjælper i fortrolighed sagens parter med selv at finde en løsning på deres tvist.

”Retsmægling har en vigtig funktion i retssystemet, fordi retsmægling er baseret på frivillighed. Mægleren bistår parterne med at finde frem til de egentlige årsager til konflikten og med at få en bedre forståelse for både deres egne og modpartens synspunkter. Det handler om at finde ud af, hvorfor parterne er uenige, og hvordan de bedst kommer videre. Populært sagt er formålet med retsmægling at finde to vindere, ikke at finde en vinder og en taber af sagen”, siger Merethe Eckhardt, udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen.

Retsmægling er samtaler mellem parterne og mægleren. Retsmægling kan bruges når som helst i forløbet, efter at sagen er anlagt ved retten. Retsmæglingen slutter, når parterne har fundet en løsning på deres konflikt, eller når retsmægleren eller en af parterne ønsker det.

Rettens brugere oplever ofte retsmægling som en bedre afslutning på en sag end en dom, fordi parterne selv har medvirket til at finde en acceptabel afslutning på sagen. Desuden er retsmægling ofte en billigere løsning for de involverede parter, og sagsbehandlingstiden bliver ofte kortere, end hvis sagen skulle afsluttes med dom.

Både advokater og domstolsjurister, der har gennemgået en uddannelse i mægling, kan fungere som retsmæglere. Retten udpeger retsmægleren i den konkrete sag.

Domstolsstyrelsen afholdt i december 2023 en stor konference for både dommerretsmæglere og advokatretsmæglere.

Du kan se mere om konferencen i filmen via linket til Danmarks Domstoles LinkedIn (åbner i nyt vindue)