Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

20 jun 2023

Grønlands Landsret

Anbringelse i anstalt i 5 måneder - K 114/23

En 55 årig mand blev idømt anbringelse i anstalt i 8 måneders anstaltsanbringelse for blufærdighedskrænkelse.

Af Grønlands Landsrets dom af 20. juni 2023 fremgår følgende:

Også efter bevisførelsen for landsretten tiltrædes det, at tiltalte af de af kredsretten anførte grunde er fundet skyldig i forhold 1, 2, 3, 6, 7 og 8.

I forhold 5, hvor tiltalte i kredsretten alene er fundet skyldig i blufærdighedskrænkelse i forhold til kvinden, findes tiltalte efter de foreliggende faktiske omstændigheder tillige skyldig i blufærdighedskrænkelse i relation til forurettede. Dette gælder uanset, om forurettede har været bekendt med videooptagelsen eller tiltaltes videregivelse heraf. Tiltalte findes således i forhold 5 skyldig efter anklageskriftet i fuldt omfang.

Vedrørende den idømte foranstaltning bemærkes, at danske straffebestemmelser og forarbejderne hertil ikke må danne grundlag for pådømmelse af konkrete kriminalsager i Grønland, jf. herved kriminallovens § 1 og § 3.

Efter grovheden af navnlig forhold 1 og forhold 5, sammenholdt med retspraksis på det omhandlede område, finder landsretten, at tiltalte, som påstået af anklagemyndigheden, bør idømmes anstaltsanbringelse i 5 måneder. Der er ved udmålingen af denne foranstaltning taget behørigt hensyn til sagsbehandlingstiden.

Landsrettens formand forhøjer under hensyn til karakteren og omfanget af navnlig forhold 1 tortgodtgørelsen til forurettede til 20.000 kr. Der er herved lagt vægt på, at krænkelserne er sket over for en sårbar dreng på 12 år, og at de fortsatte med stor hyppighed igennem lang tid, selvom både forurettede og hans mor gjorde det tydeligt for tiltalte, at berøringerne var uønskede.

Landsrettens formand forhøjer under hensyn til karakteren af forhold 5 tortgodtgørelsen til kvinden til, som påstået, 8.000 kr., hvorved der er lagt vægt på det ekstraordinært krænkende i, at tiltalte har sendt en mor en videooptagelse af hendes uafvidende 12-årige søn, der onanerer, hvilken optagelse tiltalte uretmæssigt har tilegnet sig fra et kamera, der alene var opsat med henblik på at monitorere drengens epilepsi.

Retsformanden tager på grund af utilstrækkelige oplysninger ikke de i øvrigt rejste erstatnings- og godtgørelseskrav under pådømmelse.

Landsretten stadfæster med ovennævnte ændringer kredsrettens dom.

Kredsrettens dom stadfæstes med de ændringer, at tiltalte dømmes til anbringelse i anstalt i 5 måneder, og at tiltalte skal betale tortgodtgørelse til drengen med 20.000 kr. og til kvinden med 8.000 kr.

 

Sagsnummer: K 114/23

Domme med forklaringer