Gå til sidens indhold

Vestre Landsret

08 aug 2023

Vestre Landsret

Hærværk mod maleri af Asger Jorn

V.L. S-0596-23

Vestre Landsret har i dag afsagt dom i en domsmandssag, hvor en nu 46-årig var tiltalt for hærværk i betydeligt omfang over for et kunstværk udført af kunstneren Asger Jorn. Skaden på kunstværket var opgjort til ca. 1,9 mio. kr. Sagen var i byretten behandlet som en tilståelsessag, og ankesagen vedrørte alene udmålingen af straffen.

Tiltalte blev ved landsrettens dom idømt ubetinget fængsel i 1 år. Byretten var kommet frem til en straf på ubetinget fængsel i 1 år og 6 måneder.

Landsretten lagde ved strafudmålingen ligesom byretten vægt på, at der var tale om et planlagt og usædvanligt groft hærværk begået mod en anerkendt museumsgenstand, og at hærværket havde medført skade og tab for knap 1,9 mio. kr. Landsretten lagde desuden vægt på i skærpende retning, at det betydelige hærværk blev udført som et led i en happening, hvor tiltalte iscenesatte sig selv som kunstner.

Henvendelse vedrørende sagen kan ske til pressekontaktdommer John Lundum, tlf. 20 58 55 33.

Udskrift af afgørelsen kan bestilles pr. mail til sektionc@vestrelandsret.dk. Udskriften koster 150 kr. Beløbet skal overføres til landsrettens bankkonto nr. 0216-4069134874 med henvisning til sagsnummer V.L. S-0596-23, 3. afdeling. Når beløbet ses modtaget, vil udskriften blive ekspederet.