Gå til sidens indhold

Retten i Viborg

22 nov 2023

Retten i Viborg

Forvaring for flere voldtægter og andre seksuelle krænkelser

Dom afsagt: 22. november 2023

En 34-årig mand fra Viborg er ved en domsmandsret dømt til forvaring for tre voldtægter samt fire tilfælde af andet seksuelt forhold end samleje, alt begået overfor fire mindreårige piger. De fleste af forholdene blev begået i årene 2005-2008, mens en af voldtægterne blev begået i 2022.

Sagen kort fortalt

En 34-årig mand er af en domsmandsret fundet skyldig i dels tre voldtægter og dels fire tilfælde af andre seksuelle forhold end samleje. Hovedparten af forholdene blev begået i årene 2005-2008 mod et familiemedlem og to af hendes veninder, mens en af voldtægterne blev begået i 2022 mod et andet familiemedlem. Alle ofrene var mindreårige, da forholdene blev begået. Manden blev frifundet for et andet tilfælde af voldtægt begået i perioden 2008-2010, da retten ikke fandt det bevist, at offeret i dette forhold havde befundet sig en værgeløs eller hjælpeløs tilstand, hvilket der var rejst tiltale for.

Dommens resultat

Manden var tidligere straffet flere gange for vold og sædelighedskriminalitet, og retten fandt på baggrund af bl.a. hans tidligere kriminalitet og en udtalelse fra Retslægerådet, at han frembyder en sådan væsentlig fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed, at det var påkrævet at idømme forvaring i stedet for fængsel.

Manden blev også idømt et forbud mod uden politiets tilladelse at lade børn under 18 år tage ophold i sin bolig eller selv at tage ophold hos personer, hos hvem der opholder sig børn under 18 år (et boligforbud), ligesom han blev pålagt at betale tortgodtgørelse til de fire ofre.

Tiltalte valgte at anke dommen til landsretten.

Afgørelsesdato

Dommen blev afsagt af Retten i Viborg den 22. november 2023 og har sagsnummer SS 192/2023-VIB.