Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

12 jan 2024

Procesbevillingsnævnet

Varetægtsfængsling på kollussionsfare i samlet knap 3 år

Procesbevillingsnævnet har den 11. januar 2024 meddelt en tiltalt person tilladelse til kære til Højesteret af en kendelse, der er afsagt af Østre Landsret den 14. november 2023 (S-3071-23).

Tiltalte blev den 21. december 2021 anholdt og sigtet for manddrab, forsøg på manddrab og våbenbesiddelse, jf. straffelovens § 237, jf. til dels § 21, og overtrædelse af straffelovens § 192 a.

Han blev dagen efter fremstillet i grundlovsforhør, hvor han blev varetægtsfængslet efter retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 3. Varetægtsfængslingen blev løbende forlænget.

Ved anklageskrift af 6. juni 2023 – berigtiget den 23. oktober 2023 – blev der rejst tiltale mod ansøger og to medtiltalte. Sagen blev berammet til hovedforhandling over 12 retsdage fra den 26. august 2024 til den 31. oktober 2024.

Tiltalte havde under varetægtsfængslingen siddet fængslet sammen med den ene af de to medtiltalte, hvor ansøger og den medtiltalte havde gået gårdtur sammen, mens det om den anden medtiltalte var oplyst, at denne efterfølgende havde pådraget sig en hjerneskade.

Anklagemyndigheden anmodede om, at ansøger skulle være varetægtsfængslet indtil dom.

Byretten varetægtsfængslede den tiltalte indtil dom

Byretten fandt ved kendelse af 25. oktober 2023, at tiltalte skulle fortsat varetægtsfængsles frem til dom, jf. retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 3 og § 768 a, stk. 1, nr. 2. Byretten henviste til, at der fortsat forelå begrundet mistanke for overtrædelse af straffelovens § 237, jf. til dels § 21, ligesom retten fandt, at der fortsat var bestemte grunde til at antage, at tiltalte på fri fod ville vanskeliggøre forfølgningen i sagen.

Retten bemærkede, at det ville være muligt for tiltalte at påvirke vidner og samstemme forklaringer med identificerede og pt. uidentificerede medgerningsmænd. Det kunne ikke føre til et andet resultat, at sagen af anklagemyndigheden blev betragtet som færdigefterforsket. Byretten henviste til, at der var tale om meget alvorlig personfarlig kriminalitet, som ifølge tiltalen formodedes at have tilknytning til bandemiljøet. Betingelserne for fortsat varetægtsfængsling i medfør af retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 3, og § 768 a, stk. 1, nr. 2, var derfor fortsat opfyldt.

I betragtning af karakteren af tiltalen og den retsfølge, som kunne ventes, hvis tiltalte fandtes skyldig, fandt retten ikke, at fængsling til dom, som forventedes afsagt den 31, oktober 2024, ville stå i misforhold med den forvoldte forstyrrelse af tiltaltes forhold, uagtet den meget langvarige samlede varetægtsfængsling dette ville medføre.

Tiltalte kærede afgørelsen til landsretten.

Landsretten stadfæstede byrettens kendelse

Landsretten stadfæstede byrettens kendelse om fortsat varetægtsfængsling frem til dom med henvisning til de af byretten anførte grunde. Landsretten tiltrådte, at der forelå særlige omstændigheder, som begrundede varetægtsfængslingens tidsmæssige udstrækning, jf. retsplejelovens § 768 a, stk. 1, nr. 2.

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 23/49097.