Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

28 jun 2024

Procesbevillingsnævnet

Medtagelse af forbudssag på retslisten

Procesbevillingsnævnet har den 27. juni 2024 meddelt et selskab og dets ejer tilladelse til kære til Højesteret af en kendelse, der er afsagt af Østre Landsret den 4. juni 2024 (BS-28914/2024).

Den 30. maj 2024 indgav selskabet og dets ejer forbuds- og påbudsbegæring til byretten, og de anmodede i denne forbindelse om, at sagen ikke skulle medtages på retslisten.

Byretten tog ikke anmodningen om ikke at medtage forbudssagen på retslisten til følge.

Byretten anførte, at det fremgår af bekendtgørelsen om retslister mv. § 1, stk. 1, at der for hver retsdag udarbejdes lister over de retssager, der behandles, og efter bekendtgørelsens § 2, stk. 2, nr. 1, skal retslisten i borgerlige sager indeholde parternes navne.

Videre anførte byretten, at ved lov nr. 1387 af 23. december 2012 blev den saglige kompetence til at nedlægge forbud overført fra fogedretten til retsafdelingen, og at der ikke samtidig hermed blev foretaget ændring af retslistebekendtgørelsen. Forbudssagerne, der fremover skulle behandles efter retsplejelovens kapitel 40, var således efter lovændringen ikke omfattet af det hidtidige udgangspunkt om, at de ikke skulle medtages på retslisten, jf. bekendtgørelsens § 1, stk. 2.

Det af selskabet og ejeren anførte om hensigten bag forbudsinstituttet kunne ikke i sig selv føre til, at sagen ikke skulle medtages på retslisten i overensstemmelse med bekendtgørelsens § 1, stk. 1, og da undladelse af at medtage sagen på retslisten ville udgøre en begrænsning af offentlighed i retsplejen, fandt retten, uanset sagens karakter, at optagelse på retslisten ikke kunne undlades.

Landsretten stadfæstede byrettens kendelse.

Landsretten stadfæstede byrettens kendelse af de af byretten anførte grunde.

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 24/14563.