Gå til sidens indhold

Østre Landsret

02 apr 2020

Østre Landsret

Dom i sag om hjemmerøverier

Dom i sag om hjemmerøverier begået på Sjælland, Møn og Lolland-Falster.

4 familiemedlemmer er fundet skyldige i blandt andet adskillige hjemmerøverier. Familien, der oprindelig er fra Kroatien, har boet i Danmark siden slutningen af 2015 og er nu fundet skyldig i adskillige hjemmerøverier og en række indbrud begået i den periode, hvor de har boet her. Herudover har landsretten dømt en bekendt af familien for 3 hjemmerøverier. Landsretten har fastsat straffen for forældrene til 12 års fængsel, straffen til to sønner til fængsel i 16 år og straffen til den bekendte af familien til fængsel i 8 år.

Sagen kort fortalt

Røverierne er begået fra november 2015 til november 2017, hvor de tiltalte blev anholdt. Røverierne er alle begået om natten og overfor ældre/syge mennesker, der i mange tilfælde blev kneblet og bundet af gerningsmændene, inden de forlod gerningsstedet. Udbyttet ved røverierne var primært guldsmykker og kontanter, men i en del tilfælde ligeledes porcelænsfigurer. Røverierne er begået på Sjælland, Møn og Lolland-Falster samt i enkelte tilfælde i Jylland.

Landsretten har også fundet det bevist, at røverierne og indbruddene er blevet begået af familiens to sønner, der nu er henholdsvis 21 og 24 år. Retten har endvidere fundet det bevist, at røverierne og indbruddene er begået i forening med sønnernes forældre, idet de har haft en forudgående aftale om, at sønnerne skulle begå kriminaliteten, og at forældrene skulle have del i udbyttet, ligesom de i fællesskab opbevarede kosterne på familiens fælles bopæl.

Endvidere har landsretten også fundet en 38-årig mand skyldig i at have medvirket til to af røverierne samt for at have begået yderligere et røveri.

Endvidere blev sønnerne og den bekendte af familien i en række tilfælde dømt for frihedsberøvelse i forbindelse med røverierne med videre.

Nævninge og dommere var endvidere enige om at udmåle straffen til sønnerne til 16 års fængsel og til den bekendte til 8 års fængsel. Straffen for forældrene blev udmålt til fængsel i 12 år.

Der var endvidere enighed om at udvise de domfældte af Danmark med indrejseforbud for bestandig.

Sagen var en anke af Retten i Nykøbing Falsters dom af 16. januar 2019.

Sagen er behandlet af landsrettens 1. afdeling under sagsnummer S-300-19.