Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

03 maj 2024

Procesbevillingsnævnet

Fortolkning af terrorbestemmelser

Procesbevillingsnævnet har den 2. maj 2024 meddelt tre tiltalte tilladelse til anke til Højesteret af en dom, der er afsagt af Østre Landsret den 12. januar 2024 (S-705-22).

De tre tiltalte var alle iranske statsborgere, der var kommet til Danmark som voksne og havde stiftet familier i Danmark. Den ene tiltalte havde endvidere i 2016 fået dansk statsborgerskab. De tiltalte var alle medlemmer af gruppen ASMLA, som har en væbnet gren under sig, som kalder sig Martyr Muhyiddan Al-Nasser Brigaden (Brigaden), der udfører angreb i Iran. De tiltalte blev alle tiltalt for over en længere periode at have ydet bistand til en saudiarabisk efterretningstjeneste, fremme af terror og billigelse af et terrorangreb i Iran i 2018, jf. straffelovens § 108, stk. 1 og stk. 2, jf. stk. 1, § 114 e, § 114 b og § 136, stk. 2.

Byretten idømte de tiltalte 6, 7 og 8 års fængsel og udviste to af de tiltalte for bestandig.

Byrettens flertal fandt de tiltalte skyldige i størstedelen af den rejste tiltale og lagde i den forbindelse i forhold til fremme af terror vægt på blandt andet, at Iran var medlem af FN, og at der ikke var grundlag for at antage, at Iran måtte anses for en besættelsesmagt i forhold til området Ahwaz, herunder at Brigadens aktioner og angreb var udført med henblik på at svække den iranske økonomi og destabilisere det iranske styre, og at omfanget og karakteren af Brigadens handlinger efter en samlet vurdering måtte føre til, at Brigadens væbnede aktioner og angreb ikke faldt uden for området for straffelovens § 114.

Byrettens mindretal fandt blandt andet, at Brigadens handlinger måtte anses for et led i en legitim frihedskamp, der havde været rettet mod et diktatorisk og undertrykkende styre, der hverken respekterede demokratiske principper eller retsstatsprincippet, og som i forhold til Ahwaz måtte anses som en besættelsesmagt, hvorfor Brigadens aktioner og angreb efter en samlet vurdering ikke havde haft en sådan karakter og intensitet, at de udgjorde terrorhandlinger omfattet af straffelovens § 114.

Byrettens flertal idømte herefter de tiltalte 6, 7 og 8 års fængsel, ligesom byrettens flertal udviste to af de tiltalte af Danmark med et indrejseforbud for bestandig. Den tredje tiltalte blev frifundet for anklagemyndighedens påstand om, at hans danske indfødsret skulle frakendes.

Landsretten stadfæstede strafudmålingen, frakendte den ene tiltalte hans danske indfødsret og udviste alle de tiltalte med et indrejseforbud for bestandig.

Landsrettens flertal fandt de tiltalte skyldige i stort set samme omfang som byretten. Flertallet lagde vægt på, at det ikke efter bevisførelsen kunne lægges til grund, at Iran var en besættelsesmagt i Ahwaz, men at det derimod kunne lægges til grund, at Iran ikke var et demokratisk samfund, men regeredes af et totalitært regime, der ikke respekterede retsstatsprincippet. Det kunne ikke lægges til grund, at ASMLA i det hele eller hovedsageligt handlede med det formål at udbrede demokratiske værdier i Iran eller en del af Iran. Flertallet lagde videre til grund, at ASMLA planlagde og gennemførte angreb, der ramte eller kunne ramme militære såvel som ikke militære mål. Landsrettens flertal tiltrådte herefter, at der var tale om en gruppe eller en sammenslutning, der begik og havde til hensigt at begå handlinger omfattet af opregningen i straffelovens § 114 e, 1. pkt.

Landsrettens mindretal fandt, at der ikke var ført bevis for, at de tiltalte havde bidraget til at fremme terror som anført af anklagemyndigheden, da ASMLA måtte anses som en politisk organisation.

Landsrettens flertal stadfæstede herefter byrettens strafudmåling på 6, 7 og 8 års fængsel. Landsretten fratog desuden den ene tiltalte hans danske indfødsret, hvorefter landsretten udviste alle tre tiltalte af Danmark med et indrejseforbud for bestandig.

Landsrettens dom er trykt i U 2024.1622 Ø og TfK 2024.42 Ø.

Procesbevillingsnævnets sagsnumre

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 24/02503, 24/02641 og 24/02678.